Den kulturella hjärnan, föreläsning med Gunnar Bjursell
Länk till livestream nere på sidan
Gunnar Bjursell, född 29 maj 1944 i Bo församling, Örebro län, är en svensk professor i genetik och biologi och en pionjär inom svensk kulturmedicinsk forskning.
Vid slutet av 1990-talet började Gunnar Bjursell att intressera sig för det tvärvetenskapliga, internationellt snabbt framväxande området kulturmedicin, där konstnärliga yttringar visar sig ha påtaglig effekt på människors psykiska och fysiska hälsotillstånd. För detta möttes han till en början av skepsis från många av sina kolleger.
Bjursell lät sig inte hindras av kritiken utan utvidgade sin forskning vid Karolinska Institutet och har där grundat den akademiska webbplatsen Den kulturella hjärnan ›, där forskningsrapporter och artiklar inom området (bland annat om musikterapi) från världens främsta universitet samlas tillgängligt för alla.
Bjursell menar bland annat att det länge stått klart att musik, konst och dans samt utövande av dessa konstformer har stor betydelse för utveckling av socialt samspel, kreativitet och motivation samt kognition och inlärning, något som gäller såväl unga som gamla. Med förbättrade vetenskapliga metoder lär vi oss allt mer om samspelet mellan kulturaktiviteter och hjärnans plasticitet (formbarhet), vilket är av betydelse för hälsa, välbefinnande och livslångt lärande.
År 2024 tilldelades han det år 2023 instiftade Bernadottepriset, som tilldelas en forskare, konstnär, organisation eller institution som under en längre tid bidragit till folkbildning eller samhällsutveckling inom fältet kultur, kulturarv, konst och estetik. Bjursell tilldelades priset "för sin mångåriga forskning – och stora folkbildande insats – om kulturellt engagemang och dess effekter på hjärnan, välbefinnandet och hälsan".[6]
Föreläsningen arrangeras av Ålands Musikinstitut
Deltagandet är kostnadsfritt men vänligen anmäl på länk: https://forms.office.com/e/QmPEwsnJzH
Välkomna!